logo

Wat verdien je als leraar?

salaris in te voortgezet onderwijs

Als leraar in het voortgezet onderwijs krijg je een prima salaris, dat begint rond de 2600 euro bruto bij een volledige baan. En net zoals jij en het onderwijs niet statisch zijn, is je salaris dat ook niet. Naarmate je meer ervaring hebt als leraar, krijg je ook meer betaald. Ook kun je doorgroeien naar hogere managementfuncties en opklimmen naar betere salarisschalen.

Tot 5724 euro

Voor leraren in het voortgezet onderwijs zijn er drie salarisschalen: LB, LC en LD. Binnen deze schalen ga je meer verdienen naarmate je werkervaring opbouwt. Met een eerstegraads bevoegdheid start je meestal in de LB- of in de LC-schaal. Bij een volledige werkweek ligt het LB-salaris tussen de € 2601 en € 3978 bruto, afhankelijk van leeftijd en ervaring. Bij de LC-salarisschaal ligt dit tussen de € 2617 en € 4639. Krijg je er meer taken bij, zoals bijvoorbeeld het leiden van werkgroepen, dan kun je doorstromen naar de schaal LD, met een salaris tussen de € 2628 en € 5279. Als eerstegraads leraar kun je ook doorgroeien naar een managementfunctie, zoals conrector. Daarmee kom je in de LE-schaal terecht, met een startsalaris van € 3380 en een eindsalaris van € 5724 euro.

Salaristreden

Elke schaal is onderverdeeld in twaalf treden. Elk jaar ga je in principe een trede omhoog binnen jouw schaal. In bijzondere gevallen kan de school er voor kiezen om je een extra trede te geven of om je een keer geen trede omhoog te laten gaan. In de tabel hieronder zie je de salarisschalen en treden van 2016.

Salaris tabel

Vergeleken met het bedrijfsleven verdien je als startende leraar in het voortgezet onderwijs misschien net iets minder, maar het carrièrepatroon is veel meer marktconform dan vroeger. Daardoor is het makkelijker om te groeien in salaris.

Welke schaal?

De functie waarin jij gaat werken bepaalt in welke schaal je terecht komt en dus het salaris dat je gaat verdienen. Zo kun je starten als ‘docent LB’ of ‘docent LC’, afhankelijk van de vacature waar je na je studie op solliciteert. Wat er van een bepaalde functie wordt verwacht, kun je vinden in het functiewaarderingssysteem van het voortgezet onderwijs: het FUWA-VO. Daarin staan voorbeeldfuncties beschreven, inclusief de verantwoordelijkheden en taken die horen bij een functie. Scholen gebruiken deze voorbeelden om hun eigen functiebeschrijvingen op te stellen.

Eindejaarsuitkering en pensioen

Als leraar in het voorgezet onderwijs krijg je naast een prima salaris ook een eindejaarsuitkering van 7,4 procent (iets minder dan een maandsalaris), met soms daarbovenop een eenmalige eindejaarsuitkering. Al vanaf je eerste werkdag bouw je pensioen op (bij Stichting Pensioenfonds ABP), waardoor je op je oude dag niet te maken krijgt met een enorme daling van je inkomen.

Datumfebruari 09, 2016

Datumfebruari 09, 2016